juni 22, 2015

De plastic nazi

Ik ben thuis de plastic nazi. Regelmatig zit ik met mijn handen in de prullenbak om er een verdwaald stuk plastic uit te vissen – want dat moet in het oranje deel van de kliko!

De gemeente is een aantal jaar geleden beginnen met het het apart inzamelen van plastic afval. Eerst moest ik het plastic naar de plastic bak brengen, maar nu hebben we een kliko waar twee vakken in zitten; één voor papier en één voor plastic. We hebben ook nog een kliko voor GFT/restafval, glas moet naar de glasbak, batterijen moeten apart en kleding bewaar ik voor de textielactie op school of lever ik in bij de h&m voor korting. Inmiddels lijkt de schuur wel een milieustraat, maar dat heb ik er graag voor over.

Sinds ik het plastic apart weg gooi, heb ik bijna geen restafval meer. Ik dacht dat ik goed bezig was, met recyclen en alles. Maar nu zag ik laatst op tv (bij klokhuis) iets over microplastics.

Microplastics

Daar had ik dus nog nooit bij stil gestaan; dat er in allerlei verzorgingsproducten plastic wordt gebruikt! Het gaat dan om ieniemienie kleine deeltjes plastic. Deze ‘microbeads’ zitten bijvoorbeeld in scrubcremes en zelfs in tandpasta! Via het riool komt dit plastic in de zee terecht. Dieren krijgen het microplastic binnen en uiteindelijk wijzelf dus ook weer. Gadverdamme! En als je kinderen hebt die doodleuk de tandpasta doorslikken, dan krijgen ze het plastic direct binnen als je niet goed oplet!

Op de site van Stichting de Noordzee kun je er meer over lezen. Je kunt ook deze app downloaden; Beat the micro beat. Met deze app kun je producten scannen en ontdekken of er plastic in verwerkt is of niet. Deze app is in de App Store te vinden onder de naam’ Warning: Plastics inside! Op het blog van de Groene Meisjes staat ook een goed artikel over microplastic.

Ik heb even in onze badkamer gekeken, in de tandpasta van de Lidl die ik koop zitten geen plastic microbeads. Maar er zit wel propyleen glycol in, dat kan toch ook niet gezond zijn?

Echt, wie heeft dat nou weer verzonnen, dat het een goed idee is om plastic in cosmetica en verzorgingsproducten te stoppen… Gelukkig zijn veel bedrijven al gestopt met het gebruik van microplastic en werkt de politiek aan een verbod.

Ik koop in elk geval geen verzorgingsproducten meer waar de volgende ingrediënten in zitten; polyethylene (PE), polypropylene (PP), polyethylene terephtalate (PET) en nylon.

Op de site van beatthemicrobead staat een lijst met bedrijven die geen microbeads meer gebruiken in hun (eigen merk-) producten, dit zijn onder andere;

Albert Heijn
The Body Shop
DA drogisten
Etos
Van der Hoog
Hema
Ikea
Kruidvat
Lush
Ritals
De Tuinen
Trekpleister

Maar er zijn nog veel meer manieren om er voor te zorgen dat je minder plastic gebruikt. Dat is natuurlijk beter voor het milieu, maar ook voor jezelf; zo is het bijvoorbeeld niet gezond om eten of drinken in plastic te verwarmen, omdat het plastic schadelijke stoffen kan afgeven. Hier zijn een paar tips om minder plastic te gebruiken!

plastic nazi1 Ik heb altijd gedacht dat pompjes handzeep veel hygiënischer zijn dan stukken zeep. Dat schijnt dus helemaal niet zo te zijn! Ik ga weer gewoon terug naar de ouderwetse blokken zeep.
Dat scheelt ook een boel plastic afval. Zeker als je een lekker zeepje koopt zonder verpakking, bij Lush bijvoorbeeld.

2 Simpel; geen water in flesjes kopen maar zelf kraanwater meenemen of onderweg bijvullen.

3 Ook simpel; op je werk geen plastic bekers gebruiken maar je eigen mok meenemen!

4 De klassieker; neem een eigen tas mee als je boodschappen gaat doen en als je gaat winkelen.

2 Comments on “De plastic nazi

Mieke
augustus 4, 2015 at 11:20 am

Wow, wist ik helemaal niet!
Ik viel een tijdje geleden ook achterover toen een collega me vertelde dat fleece kleding en dergelijke ook van die micro plastic afgeeft bij elke wasbeurt… Dat viel me echt wel tegen, want ik dacht juist van: juij, dit wordt gemaakt van gerecycleerd plastic, keigoed! Niet helemaal keigoed dus 🙁

Beantwoorden
MariePie
september 29, 2015 at 1:46 pm

Sorry, beetje late reactie! Dat had ik inderdaad ook ergens gelezen… Soms is het echt moeilijk om de juiste keuzes te maken!

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *