mei 25, 2015

Brammetje Baas; een geweldige kinderfilm!

brammetje baasAfgelopen zondagochtend hebben we in het grote bed met zijn allen naar de film ‘Brammetje Baas’ gekeken.

De film gaat over een jongetje, Brammetje Baas. Hij gaat naar groep 3 en daar heeft hij heel erg veel zin in. Brammetje is een slim jongetje; hij kan al lezen en schrijven en hij weet zeker dat hij in groep 3 alles gaat leren; Chinees, of misschien wel Egyptische letters.

Maar hij komt in de klas mij meester Vis, en die vindt Brammetje maar een vervelend kind. Hij vindt dat Brammetje stil moet zitten, en moet opletten. Maar daar is Brammetje Baas juist niet zo goed in. Hij verveelt zich in de klas en is snel afgeleid. Dit leidt tot problemen op school en thuis. Dan gebeurt er een ongeluk, en wordt meneer Vis vervangen door een nieuwe leerkracht!

Ik vond de film volgens mij nog leuker dan de kinderen; ik vond het echt een geweldige, fantastische film. De beelden, de muziek, de acteurs; alles klopt in deze film. De animaties die gedachten van Brammetje duidelijk maken zijn zó goed gedaan. Ik moest zelfs af en toe stiekem een paar traantjes wegpinken, sommige situaties zijn voor mij heel herkenbaar – bijvoorbeeld het feit dat je kind niet begrepen wordt door de omgeving.

Onderwijs

Voor mij maakt deze film pijnlijk goed duidelijk hoe erg we onze kinderen binnen het onderwijs in een keurslijf proberen te drukken. Als je anders bent, dan ben je vervelend en dan moet je je maar aanpassen. Brammetje Baas is een bijzonder, lief en slim kind maar meester Vis ziet dat niet.

De film heeft veel reacties opgeleverd (bijvoorbeeld hier).  Vaak wordt benoemd dat Brammetje ADHD heeft, of dat hij hoogbegaafd is. Ik vind het juist erg sterk dat in de film hierover totaal niet wordt gesproken. Brammetje Baas is wie hij is. Zoals hij zelf zegt op het einde van de film*;

 Ik ben wie ik ben, meestal is dat leuk en soms is dat niet fijn. Maar ik kan niet anders zijn.

 Echt, als je Brammetje Baas hebt gemist afgelopen zondag, ga de film een keer kijken! Zeker als je in het onderwijs werkt. Helaas is de film niet terug te kijken op uitzending gemist of op Netflix, maar je kunt wel de DVD kopen.

De film Brammetje Baas (uitgebracht in 2012) is gebaseerd op het prentenboek van Tamara Bos – zij heeft ook het script voor de film geschreven.
Regie; Anna van der Heide
Cast; Coen van Overdam, Katja Herbers, Tjebbo Gerritsma, René Groothof, Egbert Jan Weeber
Animatie; Balder Westein
Muziek; Fons Merkies

*voor zover ik het me precies herinner!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *